Не подумайте що я вважаю себе найф-майстром, але хочу поділитися своїм невеличким досвідом.
Ніяк не дають мені спокою шикарні травлення нашого Іспанського Колеги Montejano,+ годинку тому я згадав що не вислав bibo обіцяне ще вчора, лого аби замовити сітку для електрохімічного травлення. І виникла в мене одна цікава ідея.
Як був студентом, то травив плати методом ЛУТ (лазерно утюжная технология, детально тут
http://library.espec.ws/section6/article70.html ). Суть іі в тому, аби надрукувати зображення на лазерному принтері (в дзеркальному відображенні), а потім перебити малюнок на поверхню, яку й будемо травити.
От і спробував то на сталі. Далі приведу послідовні кроки того що я робив:
1) Знайшов старі роздруковки плат на кальці (калька для цього не дуже підходить, тонкий глянцевий папір набагато краще, але нажаль наразі нема.)
2) обезжирив метал (через брак часу зробив це рідиною для миття посуду за 30 сек. На практиці це певне найважливіший момент, обезжирювати треба ДУЖЕ ретельно. Після цього ні в якому разі не торкатися руками місця куди буде переведений малюнок!!!
3) Поклав кальку з малюнком на метал, тонером до низу (малюнок (тонер) торкається металу)
4) Поклав зверху лис паперу (любий, може бути й газета)
5) Гарячою (дуже!) праскою 5-10 хвилин водив (притискав) по малюнку (під листком паперу) аби весь тонер перебився на метал.
6) Під теплою водою з крану обережно відділив кальку від металу, мій малюнок (тонер) залишився на металі. Секрет в тому, що тонер плавиться при високій температурі, відповідно при його нагріванні він липне до металу.
7) Пальцем акуратно скатав залишки кальки, що залишилися, в результаті чого отримав перебитий малюнок (тонер) на метал (дзеркальне відображення малюнку на кальці).

протравив протягом 1 - 2 хвилин гальванічним методом. (розчинив велику кількість кухонної солі у воді, намочив цією рідиною контакт "-", контакт "+5" приєднав до металу який травлю крокодильчиком. Контактом "-" акуратно притискав малюнок). Для джерела струму використовую рідний комп*ютер, на якому я зараз це все й описую. Від блоку живлення йдуть МОЛЕКС роз*єми (для вінчестера, СД. Жовтий дріт: "+12", червоний дріт: "+5", чорний: "-"
На фото видно як воно виглядає.
9) Помив метал під краном з щіткою, аби змити весь тонер.
От фото того що вийшло. Хочу зауважити що обезжирив метал я доволі погано, використав кальку з надрукованим малюнком дуже стару (пролежала в столі років з 4). В результаті цього всього малюнок перед травленням перебився не дуже добре, але відступати та все перероблювати було вже пізно. {0_5}

Травлення сталі методом ЛУТ

Що про це скажуть наші Гуру?
Завтра надрукую декілька складних малюнків та протестую на різних залізяках. Всі результати кидатиму сюди.