http://zbroya.info/uk/blog/4261_deshcho-pro-kriminalistichnu-metodiku/Нещодавно на сайті УАВЗ в черговий раз було порушено тему ножів. Нажаль, з цього питання в нашій країні дуже багато незрозумілих для людей моментів. Один з них я хотів би додатково висвітлити.
В статті автор згадує «Методику криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів» в редакції 1999 року. Дійсно, на сайті Верховної Ради викладений дійсно цей, досить старий, документ. Але не будемо забувати, що в нашому законодавстві все не дуже добре. Подивившись цей документ, ми знайдемо наступний текст:
3. ЗАГАЛЬНІ ТЕХНІКО-КРИМІНАЛІСТИЧНІ ВИМОГИ ДО ХОЛОДНОЇ ЗБРОЇ
3.1. Цією Методикою встановлюються такі загальні техніко-криміналістичні вимоги до холодної зброї.
3.2. Клинкова холодна зброя, комбінована холодна зброя з клинком (клинками):
3.2.1. мінімальна довжина клинку - не менше, як 90 мм;
3.2.2. мінімальна товщина клинку - не менше, як 2,6 мм;
3.2.3. мінімальна твердість клинку, що виготовлений із вуглецевістої сталі - не менш, як 50 НКС (при відсутності ДСТУ, ТУ, якими встановлені інші значення твердості);
3.2.4. мінімальна твердість клинку, що виготовлений із корозійностійкої сталі - не менш, як 45 НКС (при відсутності ДСТУ, ТУ, якими встановлені інші значення твердості);
3.2.5. кут загострення леза - не більше як 30 град. Примітки: Довжина клинків визначається вимірюванням відстані від вістря до обмежувача (утику руків'я).
3.2.6. Вимірювання товщини обуху провадиться у найтовшому місці клинка.
В той самий час, експерти криміналісти о 2010 році, якщо мені не зраджує пам»ять, сказали, що твердість за Роквелом вже не є критерієм для визначення приналежності предмету до холодної зброї.
В розмові зі мною вони посилались на внутрішній документ, котрий суттєво відрізняється від старого, 1999 року. В інтернеті його знайти не дуже просто. Офіційних згадок про нього практично не зустрінеш.
Тим не менше, у цього документа є назва, номер і дата прийняття: «Методика криміналістичного дослідження холодної зброї та конструктивно схожих з нею виробів. Затверджена рішенням розширеного засідання секції НКМР міністерства Юстиції України з проблем трасології та судової балістики із залученням членів Координаційної ради з питань судової експертизи. Протокол від 10.04.2009 року № 22»
Так ось, подивившись цей документ, ми побачимо зовсім інший текст в тому самому розділі.
3.2. Клинкова холодна зброя, комбінована холодна зброя з клинком (клинками):
3.2.1. Мінімальна довжина клинку – не менше, як 90 мм. Довжина клинків визначається вимірюванням відстані від вістря до обмежувача або утику руків'я по прямій хорді (при отгибі обмежувача або утику в бік клинка довжина їх не враховується).
3.2.2. Мінімальна товщина клинку – не менше, як 2,6 мм. Вимірювання товщини клинка провадиться у найтовщому його місці.
3.2.3. Кут загострення леза у бойової зброї, ножів для виживання – не більше 40 град.; у ножів для тяжких робіт (різновид ножів мисливських загального призначення) – не більше 50 град. Решта клинкової зброї – не більше 30 град. Кут загострення вістря клинка (кут сходження кромки леза та лінії обуха (скоса обуха) – не більше як 70 град.; визначається величиною кута між умовними лініями, які проходять від вістря через точки, які знаходяться на відстані 10 мм на кромці леза і лінії обуха (скоса обуха).
3.2.4. Виступання обмежувача або утика хоча б з однієї сторони над держаком руків’я – не менше 5 мм.
3.2.5. Висота утику з однієї чи з двох сторін (сумарне) над держаком руків’я – не менше 5 мм.
3.2.6. Глибина підпальцевої виїмки, якщо вона на держаку одна - не менше 5 мм.
3.2.7. Глибина підпальцевих виїмок, якщо їх на держаку декілька - не менше 4 мм хоча б однієї.
3.2.8. Перебільшення у бочкоподібного чи клиноподібного держака максимального діаметра над діаметром в задній частині – не менше 8 мм.
3.2.9. Товщина виступаючої над держаком п’яти клинка, що слугує утиком, – не менше 5 мм, якщо п’ята не має в перерізі клиноподібної форми.
Різниця очевидна, чи не так? Справа не лише в твердості матеріалу. Вистачає інших цифр, дуже важливих для потенційного власника ножа.
Доречі, думаю, ви звернули увагу на маячню в тих цифрах. Два ножі можуть відрізнятись один від одного тільки глибиною під пальцевої виїмки, наприклад на 2 мм, і один буде визнано холодною зброєю, а інший ні.
Саме тому в редакції Закона про зброю від УАВЗ я запропонував зняти всі обмеження на обіг, носіння, зберігання, виробництво та інші дії з холодною зброєю. Такі обмеження, як у нашому законодавстві, помножені на «професійність», «порядність» наших «правоохоронних» органів, можуть призвести виключно до корупції та зловживань.
Автор: Олександр Кравченко