Мастер-нож Мастер-нож Форум любителей ножей
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
07 Июля 2026, 20:25:19

Войти
* Начало Правила Новые сообщения Закладки Фото галерея Помощь Поиск Календарь Войти Регистрация
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: окалина 0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
Страниц: [1] 2  Все Вниз Печать
Автор Тема: окалина  (Прочитано 1863 раз)
Offline СТЕРХ
Старожил

Статус: "Гость"
отображение информации ограничено

Offline СТЕРХ Старожил
« : 12 Марта 2011, 19:50:44 »

я убил уже несколько лент 3М окалиной, она забивает ленту так, что отчистить нельзя, в результате лента просто гладит, а я все думал почему лент хватает не на долго. Теперь задался вопросом, чем можно сводить окалину, какими кислотами или еще как
подскажите

«То, что не убивает нас, делает нас сильнее» (Ницше)
Offline Jack

Старожил

Offline Jack club Старожил
« Ответ #1 : 12 Марта 2011, 19:58:44 »

попробуй в уксусе отмочи

Offline Maren
Бывалый

Offline Maren Бывалый
« Ответ #2 : 12 Марта 2011, 20:12:48 »

А чому не відходить варіант грубо обдерти камнем?
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #3 : 12 Марта 2011, 20:16:28 »

буду мабуть спочатку болгаркою чистити
головне щоб тема була корисною, мені ніхто не казав, що окалина така страшна річ Crezy і треба її буде зводити після гартування

Offline Jack

Старожил

« Ответ #4 : 12 Марта 2011, 20:19:18 »

про уксус мне Рома сказал, что с Петром работает. Попробуй.

Offline Maren
Бывалый

Offline Maren Бывалый
« Ответ #5 : 12 Марта 2011, 20:20:16 »

І Ярослав про це десь писав.
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #6 : 12 Марта 2011, 20:22:23 »

а уксус обычный или концентрат?

Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #7 : 12 Марта 2011, 20:27:06 »

я спрашивал у некоторых, почему ленты хватало на 4клинка, при длинне 2,5м, только плечами разводили, наверное тоже не знали про это, со шлифованными поковками работали
как дурак, каждый раз новую ленту покупал за 100грн, а Вадим десяток клинков на метровой ленто обдирал и лента работала, идиотом себя чувствую, честное слово

Offline Чкылчи

Старожил

Offline Чкылчи club Старожил
« Ответ #8 : 12 Марта 2011, 20:32:29 »

уксус оцет (кажется 9%)
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #9 : 12 Марта 2011, 20:56:46 »

уже замочил

Offline Jack

Старожил

« Ответ #10 : 12 Марта 2011, 21:09:35 »

после уксуса еще можно крацовочной щеточкой пройтись, что бы ободрать то что не отвалилось.

Ярослав
Гость
Ярослав Гость
« Ответ #11 : 12 Марта 2011, 21:18:42 »

:) вік живи, вік учись :)
Думав про це всі знають.
Замочуєш поковки в  звичайному  оцеті,  годин на 12 мінімум. Береш звичайну оксид алюмінєву стрічку стираєш окалину - ставиш 3М. Або  стираєш грубим скотч брайтом.
Offline bibo
Старожил

Offline bibo Старожил
« Ответ #12 : 12 Марта 2011, 21:49:00 »

А тупо, металлической щёткой на болгарке не выйдет?
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #13 : 12 Марта 2011, 22:28:40 »

нету такой у меня, даже болгарку друга пользую Застенчивый

Offline bibo
Старожил

Offline bibo Старожил
« Ответ #14 : 12 Марта 2011, 22:32:09 »

Так купи такой кружок для болгарки. Их вайлом разных. Возьми пожёстче. Всё равно ж болгарку берёшь напрокат.
Offline leoyas
Ветеран

Offline leoyas Ветеран
« Ответ #15 : 13 Марта 2011, 14:42:40 »

Окалина(окис заліза) - свого роду абразив, відносно залізяки. Паста червоного кольору - крокус, для поліровки сталі. Якось в телефонній розмові Петро Федоряка казав, що  однієї стрічки вистачає на 20 клинків, причому зауважив, що найбільше стрічку псує окалина. Знімати її потрібно до того, як підносиш до стрічки.

Хочеш допомогти новачку - зроби разом з ним,
Хочеш допомогти літній людині - зроби замість неї,
Хочеш допомогти майстру - відійди і не заважай,
Хочеш допомогти дурню - сам дурень.
(с) Китайська мудрість
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #16 : 13 Марта 2011, 15:00:45 »

на скільки стрічки повинно вистачати, я вже зрозумів, у Федоряки її довжина також за 2м, сьогодні обідрав сім клиночків, працює як німа, до того ще робив ніж (на замовлення), сталь гартована, зробив клиночок 85мм з гартованої х12мф, три гартовані клиночки переспустив, зробив клинок з х12ф1 для кухонного "шефа" 195мм та шириною 40мм, ще піду зроблю на останніх 3-х поковочках спуски, ще гартований шмат є, треба другу ножа зробити, може цієї стрічки ще й вистачить, а до цього вистачало на 4клиночки shok Готов, клятий окис заліза. Теми такої ще не було, сподіваюся знадобиться

Offline Vadim_K

Старожил

Offline Vadim_K club Старожил
« Ответ #17 : 13 Марта 2011, 18:04:41 »

я спрашивал у некоторых, почему ленты хватало на 4клинка, при длинне 2,5м, только плечами разводили, наверное тоже не знали про это, со шлифованными поковками работали
как дурак, каждый раз новую ленту покупал за 100грн, а Вадим десяток клинков на метровой ленто обдирал и лента работала, идиотом себя чувствую, честное слово
Боюсь, что 10 вряд ли, не засекал я, строго одной лентой никогда не работал, меняю в зависимости от работ.
Для первоначальной обработки беру старую ленту, сработанную, которую не жалко. Сначала ставлю ее и послезакалочные клинки все прохожу на ней. Она хоть и почти лысая, но окалину счищает. Потом ставлю нормальную ленту и работаю дальше.
Offline bibo
Старожил

Offline bibo Старожил
« Ответ #18 : 13 Марта 2011, 18:09:38 »

Для первоначальной обработки беру старую ленту, сработанную, которую не жалко. Сначала ставлю ее и послезакалочные клинки все прохожу на ней. Она хоть и почти лысая, но окалину счищает. Потом ставлю нормальную ленту и работаю дальше.

Логично!!!
Spaniard
Гость
Spaniard Гость
« Ответ #19 : 15 Марта 2011, 12:03:53 »

однієї стрічки вистачає на 20 клинків, причому зауважив, що найбільше стрічку псує окалина. Знімати її потрібно до того, як підносиш до стрічки.
Де такі стрічки берете,Франц Бекер каже,що розраховує 1 стрічка,1 ніж,і він працює по сирому металу аж до 1000,чому така різниця?
Offline Vadim_K

Старожил

Offline Vadim_K club Старожил
« Ответ #20 : 15 Марта 2011, 12:33:32 »

+1, мене такі цифри теж дивують.
Не знаю, як у Бекера, а у мене стрічка 1220х60. Підрахував - 4-6 середніх клинків на одної 60 обробляю комфортно. Це повний цикл, від сирої пластини до грубо виведених післязакалочних. Після цього стрічка вже підработана, значно худше гризе + гріє, треба частіше охлаждати клин. На ній звичайно ще можна працювати, але довго і нервує.  А ще ж потрібні інші стрічки різного зерна.
Offline leoyas
Ветеран

Offline leoyas Ветеран
« Ответ #21 : 15 Марта 2011, 14:19:01 »

А якщо цю частину процитувати?

Якось в телефонній розмові Петро Федоряка казав

Міг і я його не так зрозуміти, та й було давненько. Ну 1 стрічка на 1 ніж теж занадто.

(с) Китайська мудрість
Spaniard
Гость
Spaniard Гость
« Ответ #22 : 15 Марта 2011, 14:45:44 »

Якби ви побачили мою майстерню в робочій обслановці,виб побачили гори стрічок.
Згідний,на прямі спуски набагото менший розхід,тому можу згодитись з Вадимом,на вогнутих,зовсім інша історія.
Якщоб ви мали доступ до ,як ви кажете буржуйської літератури,і булаб можливість подивитись,як виводять спуски тяжі,виб думали зовсім інакше.Не путайте спуски,які виведені в цехових умовах,і спуски виведені конкретним майстром.
З прямими спусками все ясно,вивів,і шуруй з притиром,а щоб зробити вогнуті на високому рівні,це не пролізе,залижуться кути,і спотвориться радіус.
Арно Бернард робить вогнуті,з спотвореними радіусами,тобто підшагуючи,спуски майже прямі, і скриває це повдовжним сатином(єдине,що позволяє скрити цей сатин),теоретично не погано,а практично не розумію,в такому випадку краще робити прямі,буде виглядати більш естетично.
Сім років тому,я позннайомився з одним італійським майстром голандського походження Туртур Антоніо(псевдоним),гозмовляти я не вмів,і в основному спілкувались на мігах і він мені показував на виведений вогнутий спуск на складні,водив пальцями,і був сповнений гордістю за свою роботу,а я дивився,як баран на нові ворота,і не розумів,що він мені показував,а тільки через 6 років по тому,до мене дійшло,він тоді бачив то,що я зараз  бачу.
В такій країні,як Італія дуже високий рівень ручної роботи,і їм простіше,є в кого вчтитись,і на що подивитись.
Написав я це для того,що економити не можливо,якщо хочете чогось добитсь,а якщо планується після виведенння шліфувати вулканітовими кругами,то не має значення,стрічку можна використовувати до останнього.
Ну 1 стрічка на 1 ніж теж занадто.
Для Вас так,а мені інколи 220 може і три піти на один ніж,кожному своє,все залежить від того,хто як бачить
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #23 : 15 Марта 2011, 15:54:14 »

Spaniard, стрічки 3М серії трайзек взагалі дуже довго ходять, вони для скла розраховані, тому гартовану сталюку шліфують добре, а от кубітрон для обдирки не розрахований на гартовану, однієї стрічки мені вистачило на 4клиночки з рапіду, шкода стрічку, дарма вбив, рапід того не заслуговує, а от на Х12МФ працює довго, для обдирки вистачить на 20 клинків, я вище написав скільки вже зробив однією стрічкою, і зауваж, що спуски вогнуті, але по гартованій все одно вбивається скоріше, але і довжина у мене 2,5, таку мало хто використовує у нас, здебільшого до 2м

Offline leoyas
Ветеран

Offline leoyas Ветеран
« Ответ #24 : 15 Марта 2011, 16:06:13 »

Не можливо порівнювати результати Вадима і Стерха. Довжина стрічки різниться в два рази, навіть більше. Яка довжина стрічки у Петра хз.

(с) Китайська мудрість
Spaniard
Гость
Spaniard Гость
« Ответ #25 : 15 Марта 2011, 16:18:49 »

Spaniard, стрічки 3М серії трайзек взагалі дуже довго ходять, вони для скла розраховані, тому гартовану сталюку шліфують добре, а от кубітрон для обдирки не розрахований на гартовану, однієї стрічки мені вистачило на 4клиночки з рапіду, шкода стрічку, дарма вбив, рапід того не заслуговує, а от на Х12МФ працює довго, для обдирки вистачить на 20 клинків, я вище написав скільки вже зробив однією стрічкою, і зауваж, що спуски вогнуті, але по гартованій все одно вбивається скоріше, але і довжина у мене 2,5, таку мало хто використовує у нас, здебільшого до 2м

СТЕРХ!
Дякую за розповідь про кубітрон,і трізак,але ти ще не знав,що будеш робити  ножі,коли я вже працював з цими стрічками,і маю на рахунок них свою думку.Ти спеціаліст,і можеш обробити 20,а я 3м керамічну після трьох по некаленому викидаю,і довжина ніпричому,на мій гріндер залазить від 1600,до 2600.
Тут на виставку приїде 40 чоловік,і більша половина робить вогнуті спуски,а для мене,робити їх вміє тільки Бекер,і то можна краще.
Я нехочу нікого образити,але ми говоримо трохи про різні речі.
У Петра зовсім інша справа,вони роблять клинки в великих об'ємах і не полірують в зеркало,такі клинки є компромісом,між ціною,і якістю.Штучник робить для себе,від початку до кінця,і тут зовсім інша історія,тут ідуть технологічні тонкості,боротьба за результат,чим він кращий,тим рівень вищий,тим краща продаваємість.

« Последнее редактирование: 15 Марта 2011, 17:11:21 от Spaniard » Записан
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #26 : 15 Марта 2011, 16:58:36 »

Василію, а що стає з керамічними?

Spaniard
Гость
Spaniard Гость
« Ответ #27 : 15 Марта 2011, 17:30:24 »

Василію, а що стає з керамічними?

Лисіють Смеющийся
Женя!
Є багато нюансів,які навіть я неможу собі позволити розказувати.
Я даю майстеркласи ,але не треба забувати,що я живу за рахунок ножів,і в мене мусять буди якісь секрети,інакше завтра замість того,щоб продавати ножі,прийдеться пасти гусят,чи я неправий?
Зазвичай професіонали не заходять на форуми,щоб уникнути запитань,так,як невідповісти буде не красиво,я стараюсь допомогти до певного рівня,тобто щоб людина могла зроти собі ножа,ножа товаришу,щоб Українці не віддавали гроші за дешевий заграничний ширпотреб,але коли стосується тонкощів,які позволяють робити ножі класу люкс,вибачте,але я неможу собі цього позволити,кожен хто хоче працювати на рівні,мусить доходити сам,як це робили всі,хто має певний рівень.
Багатьом написане мною не сподобається,але це правда,так думають всі,лиш не всі кажуть.
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #28 : 15 Марта 2011, 18:07:00 »

це правда, однак я поки залушуся при своєму Смеющийся
керамічними по сирій сталі не працюю, лише по гартованій, бо все одно приходиться знімати шар чи навіть підправляти поведений клинок, кубітрону Р60 мені вистачає дисить на довго, принаймні по сирій сталі, скільки вже пропрацювала одна стрічка я писав віще, по гартованій стверджувати нічого не буду, але два клиночки також на тій стрічці зробив, один великий з твердістю 56-58 до уваги не беру, нехай буде за сиру сталь Смеющийся
головне щоб окалина не потрапляла, інакше гаплик стрічці, відновити я не зміг
а керамічні також різні є, на зерні 200 я ніяких змін в роботі не виявив, більш дрібна можливо працює гірше, однак працює, по якості обробітку нічого сказати не можу, прикуплю ще пару стрічок, бо розбіжність в зернистості занадто велика

Spaniard
Гость
Spaniard Гость
« Ответ #29 : 15 Марта 2011, 18:28:18 »

це правда, однак я поки залушуся при своєму Смеющийся
керамічними по сирій сталі не працюю, лише по гартованій, бо все одно приходиться знімати шар чи навіть підправляти поведений клинок, кубітрону Р60 мені вистачає дисить на довго, принаймні по сирій сталі, скільки вже пропрацювала одна стрічка я писав віще, по гартованій стверджувати нічого не буду, але два клиночки також на тій стрічці зробив, один великий з твердістю 56-58 до уваги не беру, нехай буде за сиру сталь Смеющийся
головне щоб окалина не потрапляла, інакше гаплик стрічці, відновити я не зміг
а керамічні також різні є, на зерні 200 я ніяких змін в роботі не виявив, більш дрібна можливо працює гірше, однак працює, по якості обробітку нічого сказати не можу, прикуплю ще пару стрічок, бо розбіжність в зернистості занадто велика

В мене є тут знайомий,між іншим також їде на виставку з ножами,так ті стрічки,що я викидаю,він рахує за нові,і ще робить на них надцять клинків,і в захваті,напевно думає,що я дурний.
Шкода,що я списав пів картки,а ти так і нічого не зрозумів.
ja)d.
Гость
ja)d. Гость
« Ответ #30 : 16 Марта 2011, 00:32:54 »

Шкода,що я списав пів картки,а ти так і нічого не зрозумів.

Ну чого ж нічого - я думаю, що цілком зрозуміло, що у тебе є причини викидати в хорошому стані стрічки, бо щось саме тобі в них вже не влаштовує через 2-3 клинки. Щось, очевидно, вже не вдається зробити, деталі, незначні але показові, імхо. Що це може бути - це не зрозуміло і якщо хтось напряму не скаже, то доведеться лише методом проб і помилок знаходити, методом випадкового досягнення. І щоб розуміти до чого треба розвиватися, треба хоча б в руках потримати один такий клинок.
Spaniard
Гость
Spaniard Гость
« Ответ #31 : 16 Марта 2011, 04:26:08 »

І щоб розуміти до чого треба розвиватися, треба хоча б в руках потримати один такий клинок.
Потримати,як потримати,ще треба побачити,я колись тримав,але не бачив.
Offline СТЕРХ
Старожил

Offline СТЕРХ Старожил
« Ответ #32 : 16 Марта 2011, 09:50:49 »

а потримати можливість буде?
а там побачимо чи бачимо щось чи ні Весёлый

Ярослав
Гость
Ярослав Гость
« Ответ #33 : 16 Марта 2011, 09:58:19 »

На СГ потримаєте :)
Spaniard
Гость
Spaniard Гость
« Ответ #34 : 16 Марта 2011, 12:01:37 »

а потримати можливість буде?
а там побачимо чи бачимо щось чи ні Весёлый
Ти що,в множині про себе говориш,що за привичка така,чуть шо,зразу говорите в множині,зразу пхаєте за спину весь Уераїнський потенціал,і виходить так,якби я кажу,що на Україні ніхто не вміє робити такі спуски,а можливо це стосується тільки тебе,з учасників дискусії вогнуті робиш ти,чи не так?з прямими спусками зовсім інша історія,тим більше,що говорю взагалі про ці спуски,а не про себе,із свої ножі.
Ти попитай у хлопців,по Києву ходить ніж Джонсона,там думаю ти зможеш побачити все.
« Последнее редактирование: 16 Марта 2011, 13:35:03 от Spaniard » Записан
Страниц: [1] 2  Все Вверх Печать 
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: окалина
Перейти в: