Давно була задумка зробити вальціі спробувати катать дамаск ними.Купив якось редуктор, потім вже ципок із зірочками від "планети"і почав щось збирати.Двигун 3 кв, 1400об.Редуктор 1 до 40.Вал ведучий 50мм, нижній 100мм.Збирав із того , що було під рукою.Корпуса старі і підшипники також.Але я зробив трішки по іншому кріплення підшипників ніж у "буржуїв".Корпуса в мене слабенькі ..

вальці для кузні.
Щоб на майбутнє можна булоб крутити прутки дамаску не руками а двигуном накинув на вал патрон, а зірочку вже кріпмв безпосередньо на нього.

вальці для кузні.

вальці для кузні.

вальці для кузні.

вальці для кузні.

вальці для кузні.

вальці для кузні.
Хотілось зробити побистріше і з мінімальними затратами.зробив але допустив декілька помилок.Основна це те , що рама кріплення нижнього ролика підвішена на завісі- кронштейні не досить жостко.І вуха( під нижнім роликом) кріплення важиля , що йде до педалі розмістив не напроти самого нижнього ролика , а виніс на перед, щоб наче виграти висоту максимального опускання ролика.Щоб по вищий пакет дамаску можна булоб всунути.Так, як шток із різьбою не дуже довгий , той викручувапвся як міг.А вилізло в се тим , що шарнір (завіс на якому висить рама нижнього ролика) при нагрузці стало рвать( вигнуло 20мм прут- ось).Короче пришлось робити таку собі підпорку.Короче жорсткості нехватає.Швидкості також - треба підшукувать більший шків на сам двигун.Знімав декілька відео, але всі якісь невдало вийшли , то зняли боком, то сильно темно то ще щось.
По роботі: Спочатку спробував х12ф1 діаметром 20мм.Трішки приплюснув пресом і вперед катать Прокатав до 3мм

вальці для кузні.
шириною 30мм.Прокатав совдеповського терпуга , товщиною 10мм до 3мм і довжиною більше метра!Доречі терпуг за один нагрів витягує на 10см..Склав я простенький пакет кусочок шх ресорка напільнік і лентопилка..Завдання було прокатати пакет вальцями- зварити.Короче я не морочився прокатав посипав бурою склав і знову катав.Але один таз прошляпив зачистить щіткою окалину, за що і поплатився в кінці ..Коротше зварює воно прикольно, тягнить практично тільки в одному направленні, що при виготовленні простого дамаску майже виключає ковку в торець.С того прпостенького пакету я витягнув дві заготовки , але узор геть ніякий ушка і ушка практично , шоч і набрав під 300 сл.Там де розтягнуло шхашку там ще щось видно

.Мало того при закалці в двух місцях надуло гулі - де попав шлак..При слюсарці вилізли такі собі ямки але всеодно узора там норм . не вийшло..

вальці для кузні.
Пробував прокатать полосу 12мм 40х13( приблизно).Прокатав досить швидко до 3мм, але потім нагрів і щоб вирівняти хвильку затис між два здоровенні терпуги в лещатах.Коли прохолола взів і зразу якесь цікаве відчуття каленої сталі..Спробував терпугом слабо бере, ковзається якось..Взяв кернера звичайного - а він гать в смятку..Короче повіз я ту нержу на роквели помірять

Терміст вийшов і каже 53-55..Показує 6 уколів..Якось зведу цю саму нержу і трошки протестю.Я її на вальцях затягував в низькі температури ..Якщо так буде показувати норм механіку то для кухні буде норм.. ..
Зостався якось в мене кусочок шх із здоровенної обойми юВже кований в полосу але огризок 60мм при товщині десь 8мм.короче я його прокатав до 3мм, і він став довжиною десь240мм.
https://valera-smela.io.ua/v1423674d0d63323c5b17071292b45363 Ушка тягнеться легше, шх важче , нержа десь так, х12ф1 ще важче.Але тягнеться воно і якби не булоб в мене преса яб працюват на такому агрегаті.Тай тепер полоси можна тоненько прокатати для дамаскових пакетів і вони гладенькі , і без шлаку практично( він відпадає ).Але швидкості треба таки додати..