Мастер-нож Мастер-нож Форум любителей ножей
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
07 Июля 2026, 20:28:16

Войти
* Начало Правила Новые сообщения Закладки Фото галерея Помощь Поиск Календарь Войти Регистрация
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Прошу совета кузнецов 0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
Страниц: [1] Вниз Печать
Автор Тема: Прошу совета кузнецов  (Прочитано 1172 раз)
Offline вуч
Новичок

Статус: "Гость"
отображение информации ограничено

Offline вуч Новичок
« : 18 Сентября 2016, 06:56:23 »

Добрый день,подскажите пожалуйста кто знает,можно ли ножи ковать из рельсовой стали.Точнее есть ли смысл это делать из-за свойств этой стали.у меня как-то завалялся кусок рельсы 1916 года отливки и товарищ попросил отковать ему из него нож.Нож я отковал,калил в воду,правда 2 раза-первый раз нож повело,отпустил,выровнял,закалил повторно.Клинок под моим весом пружинит,но не ломается и не гнётся.Твёрдость не знаю сколько,но ниже 60-стекло не царапает,правда кость и рог берёт.Но когда я сделал ещё один нож и калил его в уже подсоленной воде его разорвало в двух местах.Мне сказали,что рельсовая сталь на ножи не годится совсем из-за примесей чугуна,это делает её хрупкой и на морозе такой нож лопнет даже от небольшого удара по нему.так ли это,подскажите пожалуйста
Offline Apostol Sashko
Старожил

Offline Apostol Sashko Старожил
« Ответ #1 : 18 Сентября 2016, 08:04:17 »

Нехай ваш товариш бере і сам кує з рельси, може в нього здоров'я більше. А ви підшипник перековуйте

І ще, якщо на слідуючий раз воду, ще й підсолену , поставити на пару годин в холодильник, то лопне не тільки клинок,  ще й клєщі. кивающий Каліть в підігрітому маслі
« Последнее редактирование: 18 Сентября 2016, 08:13:47 от Apostol Sashko » Записан
Offline вуч
Новичок

Offline вуч Новичок
« Ответ #2 : 18 Сентября 2016, 12:42:31 »

дякую за пораду,наступного разу спробую в масло.Просто я геть початківець в ковальстві,та й клещі не лопнуть,бо в мене їх покищо немає))але я спробував і мені дуже сподобалось.Тому буду і далі пробувати і подшипнік,і напилок,і сверла,і ресору,просто хочу знати,є смисл з рельси,чи ні,буде цей ніж жити,чи зломиться в будь яку мить.
Offline Новак
Бывалый

Offline Новак Бывалый
« Ответ #3 : 18 Сентября 2016, 14:21:37 »

вуч, сучасна рельсова сталь має біля 0.7% вуглецю і до 1% марганцю (мова про сучасну сталь, а не 1916 року!).
Тобто, їй можна спробувати провести ТО як і для сталі 65Г (ресорно-пружинна) і, якщо ТО буде проведене правильно, то і ніж повинен служити норм, відповідно до цієї сталі.
Але, як Вам було сказано вище, краще відразу переходити до кращих сталей (та ж підшипникова). Тим паче, що розкувати рельсу - це...
« Последнее редактирование: 18 Сентября 2016, 22:31:42 от Новак » Записан

Завжди вихід є!
Offline Мантис
Старожил

Offline Мантис Старожил
« Ответ #4 : 18 Сентября 2016, 21:59:12 »

вообще то рельса вязкая а не хрупкая....Вся Индия куёт из этой стали ножи)))ну  и Непал  кукри тож из рельс выковывает,  у меня есть пара ножей с Индии, делали прямо при мне) покупал в разных провинциях... оба  хреновенькие, хотя покупал не на туристических маршрутах, а в районах ремесленников которые делают на внутренний рынок. И кукри с Непала,, правда покупал не сам, а привезли в подарок, твердость где то 52-55 по ощущениям, резучесть  не впечетляет...

Если газеты начнут писать о том, что надо бросить курить, я лучше брошу читать!
У. Черчилль
Offline Новак
Бывалый

Offline Новак Бывалый
« Ответ #5 : 18 Сентября 2016, 22:35:34 »

... твердость где то 52-55 по ощущениям, резучесть  не впечетляет...
Значить, як варіант, можна спробувати сокиру викувати (це я до вуч), така твердість якраз для сокири.

Завжди вихід є!
Offline Мантис
Старожил

Offline Мантис Старожил
« Ответ #6 : 18 Сентября 2016, 22:53:29 »

честн говоря я не знаю до какой твердости можно калить рельсовую сталь, даж в справочник не заглядывал...и индийские ножи не показатель...меня они совсем не впечетлили

Если газеты начнут писать о том, что надо бросить курить, я лучше брошу читать!
У. Черчилль
Offline вуч
Новичок

Offline вуч Новичок
« Ответ #7 : 19 Сентября 2016, 01:36:31 »

Спасибо всем за ответы.В принципе,как я понял,нож который я сделал будет жить.А на счёт топора-я обязательно попробую как только наковальню заимею,ато на куске рельсы без приспособ думаю не получиться,яж не волшебник,а только учусь),а потому ни казана ни волшебной палочки пока ещё нет).
Offline fluid
Пользователь

Offline fluid Пользователь
« Ответ #8 : 23 Сентября 2016, 16:20:42 »

На Ганзі є нєфігова така тема по ковці ножів із залізничних рейок - http://forum.guns.ru/forummessage/97/1326047.html .
Автор теми, Nikolaich72, власне, ввідливає на заводі ту "рейкову" сталь (і не тільки її), а для душі кує. В темі багато подробиць про ковку та гартування.

У людей виходять чудові речі з такого матеріалу.
Власне, марок сталі для рейок більше однієї  Смеющийся , наприклад Э90АФ - C-0,9 Mn-0,9 Si-0,55 P-0,009 S-0,006 V-0,09 - не гірше за У9, то чому б і не використати на ніж.
Щодо старих рейок, дореволюційних - в тій же темі є їх аналіз. І вуглецю в тих зразках, що аналізували - від 0,275 до 0,594 відсотків, тому не всяка рейка підійде. Ваша, як показала практика, підійшла  кивающий

Також на тій же Ганзі є тема "Химия подшипников и другого вторсырья" - http://forum.guns.ru/forummessage/97/1162007.html , там на першій сторінці той же Nikolaich72 наводить результати аналізів найрізноманітніших залізяк, після чого мені просто хочеться схопити щось підходяще, і кувати  Улыбка . Правда, я вчасно згадую, що не коваль. А тема корисна.
Offline вуч
Новичок

Offline вуч Новичок
« Ответ #9 : 23 Сентября 2016, 20:00:20 »

дуже дякую за пiдказку,продивився тему на ганзi-дiйсно дуже цiкаво.Ще раз дуже дякую))
Offline leoyas
Ветеран

Offline leoyas Ветеран
« Ответ #10 : 23 Сентября 2016, 22:45:19 »

Кожному ковалю-початківцю раджу не мати справу з незнайомими матеріалами. І не вдаючися в теоретичні джунглі раджу запам'ятати. Хром та манган підвищують прогартовуваність сталі, такі сталі не можна гартувати у воді та підігрітих, а інколи і непідігрітих рідких оліях(соняшникова, оливкова, трансформаторна, солярка, тощо). Звичайна олива кімнатної температури і ніяких видумок.
Чисті вуглецеві(У7, У8, У9, У10...12), безлігатурні сталі можна гартувати у воді. Рідкоземельні метали(ванадій, вольфрам, молібден, титан, котрі утворюють стійкі карбіди з високою температурою розчинності в аустеніті) без присутності хрому підвищують температуру гартування без спливу на прогартовуваність. Такі сталі можна й на воду гартувати. Кремній не утворює карбідів в сталі, тому на прогартовуваність не впливає(60С2А, а це теж ресора, на хвилинку, тільки сучасна), тому теж можна у воді гартувати.
Найпростіше - брати в роботу відому сталь. Не можна вилікувати хворобу не встановивши діагнозу. Вірніше можна. Випадково. А от вірогідність вдалого збігу обставин пропоную прорахувати самостійно Гы-гы.

Хочеш допомогти новачку - зроби разом з ним,
Хочеш допомогти літній людині - зроби замість неї,
Хочеш допомогти майстру - відійди і не заважай,
Хочеш допомогти дурню - сам дурень.
(с) Китайська мудрість
Offline VSk
Ветеран

Offline VSk Ветеран
« Ответ #11 : 24 Сентября 2016, 12:02:37 »

рідких оліях оливкова,
  Улыбка
Offline Новак
Бывалый

Offline Новак Бывалый
« Ответ #12 : 24 Сентября 2016, 15:31:21 »

рідких оліях оливкова,
  Улыбка
А чого б і ні? У нас в 5-л каністрах продають оливкову олію з Італії, яку цілком можна використовувати для такої мети. Вона набагато дешевша за пляшкову ну і смак відповідний (його практично нема, бо вона рафінована). Я колись купив таку і навіть доїсти не зміг. Може вона для смаження чіпсів чи там картоплі фрі, не знаю, але для салатів не пішла. Якщо врахувати, що в Італії вона ще дешевша, то чому б і не гартувати в ній?

Завжди вихід є!
Offline КМБ
Пользователь

Offline КМБ Пользователь
« Ответ #13 : 25 Сентября 2016, 17:49:56 »

А чого б і ні? У нас в 5-л каністрах продають оливкову олію з Італії, яку цілком можна використовувати для такої мети. Вона набагато дешевша за пляшкову ну і смак відповідний (його практично нема, бо вона рафінована). Я колись купив таку і навіть доїсти не зміг. Може вона для смаження чіпсів чи там картоплі фрі, не знаю, але для салатів не пішла. Якщо врахувати, що в Італії вона ще дешевша, то чому б і не гартувати в ній?

Потому что трансформаторное масло стОит 26 грн./литр, а отработка 5-8 грн./литр.
Страниц: [1] Вверх Печать 
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Прошу совета кузнецов
Перейти в: