Добро пожаловать,
Гость
. Пожалуйста,
войдите
или
зарегистрируйтесь
.
07 Июля 2026, 18:09:47
1 час
1 день
1 неделя
1 месяц
Навсегда
Войти
Мастер-нож
|
Мастерская
|
Заточка ножей
(Модератор:
Sammler
) | Тема:
Soft Arkansas від Dan's - враження нуба
Страниц:
[
1
]
Автор
Тема: Soft Arkansas від Dan's - враження нуба (Прочитано 1638 раз)
Nutty
Ветеран
Статус: "Гость"
отображение информации ограничено
Nutty
Ветеран
«
:
05 Марта 2015, 21:24:38 »
Одразу кажу - фотів не буде
Ну, хіба, завтра, як не забуду, запхну фоту самого камінця.
Купив собі на днюху камінець какий....хоча, скоріше каменюга - 285х40х13мм приклеєного до дерев'яхи арканзаса
Купив....ну, більше з цікавості - арканзас! всі хвалять! ну і т.д. Та й просто була треба каменюка для заточки ножиків. От. Поюзав його трошки майже два місяці - і перші враження:
гострив на ньому я: кухонник з ШХ-15 60-61HRc, здається; вуглецівку Лаурі - 80CrV2 і, на око, 57-58HRc; х12мф з 61-62HRc, котра мене гризанула за палець; китайську Парамілю - сталь десь 8-хром-з-гівном з якоюсь твердістю
; китайські кхонники з "все по 10грн."; намагався "гострити" Ді-90МП.
ШХі Софта, схоже, недостатньо - папір ріже, так-сяк бриє, але "не торт". Треба ще шось тонше. Думаю про сланець. Працює неспішно, але непогано - масло потихеньку, але чорніє.
Лаурятина після софта працює краще - ріже дещо агресивніше, певно, твердість сталі впливає. Чи ще шось. Гостриться досить легко і якось...м'якше...приємніше, коротше.
Результат по х12мф мені "пощастило" перевірити на собі
Гостриться вона десь так, як і ШХ, і, приблизно, з тим же результатом. Що мене тут зацікавило: досі я цей клинок гострив на наждачках (капцями не кидати!) і не міг добитись путнього результату - заважав грьобаний заусенець. А тут він ледь проявлюється і дуже легко прибирається - певно, тому поріз був не болячим. Взагалі.
ЧіПара...мммм... гостриться досить непогано, але таке відчуття, ніби камінь при заточці дико сиплеться, як 15игривневий з базару. Шурухтить сильно. Але каменю нічого, і ножик +/- гострий - папір ріже, волосся чіпляє.
Китайські кухонники....мммм....ріжуть. Камінь довше чистив, ніж точив на ньому....
З Ді-шкою вийшов затик
Клинок не загострений, просто зведений в 0,05+ мм, до 0,1 - точніше не поміряю. Думав, зведений тонко, кромку виведу. Ага. Щаз. Ииии!!!Ууу!!! Пффф... Масло чорніє швидко (отже, робота йде!) а результату майже нуль -зменшив зведення десь на третину-в двічі. Але клинок таки тупий. А й фіг з ним
Про масло: гострив спершу на варетенці - бо вона була, а вазелінового в аптеках нема. Ну нічьо, працює. Потім таки знайшов вазелінове. Воно більш густе, але різниці суттєвої немає. Ну, хіба, воно без запаху. Але веретенку теж використовую - нею зручніше шлам змивати.
З часом, думаю, ще чогось напишу (всеж, цікаво, як Ді-шку гостритиме)
Перфекцехуист - человек, который хотел бы сделать идеально, но и так сойдет
Sammler
moderator
Старожил
Sammler
moderator Старожил
Re: Soft Arkansas від Dan's - враження нуба
«
Ответ #1 :
05 Марта 2015, 22:05:40 »
Софт - камінь стартовий, видає гостроту достатню для пересічної домогосподарки
. Якщо хочеться більшого, а таки хочеться, то потрібен наступний камінь, наприклад, Хард. Але не сланець! Сланець може бути доцільним після синтетики порядку 3-5 тис JIS, або після того ж Харду, але не завжди.
Стосовно спостережень за китайською Парамілею, Ви або занадто давили, або занадто довго працювали, або і те і інше разом. Що сталося - відбулося нагартування поверхні металу (а нержавійки до цього дуже схильні) без вирівнювання його поверхні. Тому і характерний відгук (рос. отклік) ніби по брущатці їдете. Тепер якщо перейдете на тонкий твердий натуральний камінь, то отримаєте неприємний скрип та навіть можете зіпсувати робочу поверхню каменя. Потрібно вертатись на синтетику і знімати шар нагартованого металу.
Припускаю, що на Софті бистрорізи та ДІшку не нагострити. Так, масло буде чорніти і навіть інтенсивно, а гостроти не буде. Я б порадив синтетику принаймні до 3-5 мікрон, а потім тонкий кварцит (типу БлекАрканзас або кварцит Стілуса), але не довго, до того моменту поки масло не перестане чорніти.
- Это у тебя нож? Зачем он тебе?
- Вам.
- Чего?
- К человеку с ножом нужно обращаться на Вы.
Nutty
Ветеран
Nutty
Ветеран
«
Ответ #2 :
05 Марта 2015, 22:29:12 »
Цитата: Sammler от 05 Марта 2015, 22:05:40
Ви або занадто давили, або занадто довго працювали, або і те і інше разом
А от ні того, ні іншого! Давив як завжди, працював не довго (з ШХ і х12мф довше), а шурухтіння одразу. І видно, шо метал знімає - підвод досить товстий, тому спостерігати зручно, різниця до/після гарно видна
Китайські кухонники, до речі, видавали схожий звук, але сильно тихше
Sammler
moderator
Старожил
Sammler
moderator Старожил
«
Ответ #3 :
05 Марта 2015, 22:46:16 »
Так, можливо, причини невдачі інші, занадто багато нюансів. А от "як завжди", зовсім не описує тиск
Під шурухтінням Ви мали на увазі хрумтіння, ніби ріжуть пучок трави? Так, це зрізання металу (і одночасно осипання каменю). Я описав інше шарудіння, що спостерігав на сталях AUS8 та 420 на відносно грубих кварцитах.
Принаймні Ви впевнилися, що знімання металу не завжди призводить до бажаного рівня зростання гостроти.
- Это у тебя нож? Зачем он тебе?
- Вам.
- Чего?
- К человеку с ножом нужно обращаться на Вы.
Nutty
Ветеран
Nutty
Ветеран
«
Ответ #4 :
05 Марта 2015, 22:59:41 »
Цитата: Sammler от 05 Марта 2015, 22:46:16
"як завжди", зовсім не описує тиск
тисну легко, не прикладаючи особливих зусиль...коротше, важко описати
Цитата: Sammler от 05 Марта 2015, 22:46:16
Ви впевнилися, що знімання металу не завжди призводить до бажаного рівня зростання гостроти.
ну, приблизно так. На різних сталях по різному. На кухоннику такої заточки недостатньо, а на нетвердій вуглецівці (Лаурі) - нормально. А китайці....не тупі
пгупгу
Старожил
пгупгу
Старожил
«
Ответ #5 :
06 Марта 2015, 08:19:30 »
Фот ріжучої Чіпари не вистачає. На деяких китайських ножиках навіть на мякому суехіро 3000 під підводом катається пісок і це після миття рук, ножів і іншої санітарії. Нічим крім сипання сталі я собі це пояснити не можу.
Моє хоббі - не спорт.
Nutty
Ветеран
Nutty
Ветеран
«
Ответ #6 :
06 Марта 2015, 15:35:50 »
Цитата: пгупгу от 06 Марта 2015, 08:19:30
Фот ріжучої Чіпари не вистачає
Нажаль, ніяк. Точніше нічим
Телефон нічого путнього не покаже
Nutty
Ветеран
Nutty
Ветеран
«
Ответ #7 :
10 Марта 2015, 01:34:33 »
Upd:
ще трошки щойно погострив.
Таки погострив Ді-90. Кромку вивів алмазним надфілем, зверху пройшовся на софті. Мммм....або залізо не для софта, або я чогось не розумію. Гостриться таки тяжко (але гостриться), результат - майже бриє (фігово), папір в принципі ріже (з потягом). Треба шось інше, більш агресивніше. Пізніше, як отримаю, ще софт Індію подивлюсь. А зараз...Ді-90+ софт арканзас =
...або
Не торт, коротше
А от 12с27 на Enzo Necker більше порадувала
Щоправда, ножик не був тупим - кромка ледь місцями поблискувала, ножик не брив, папір різав спотикаючись. А зараз, після кількох рухів по каменю - бриє (фіговенько) і папір ріже без потягу як по маслу
Підправив Широгорова Ф3 китайського розливу. Сталь, до речі, непогана - це перша правка за 3 місяці не надто активного поюзу - чіПараміля сідає швидше. Сталь заявлена як 9-хром-бла-бла-бла - помітно краща за 8-хром-з-гівном на чіПарі. І гостриться краще, спокійно і без зайвиг звуків в ефірі. Результат як і в 12с27.
От.
YuraS
Старожил
Не шалю, никого не трогаю, починяю примус.
YuraS
club Старожил
«
Ответ #8 :
10 Марта 2015, 08:20:50 »
Цитата: Nutty от 10 Марта 2015, 01:34:33
Таки погострив Ді-90. Кромку вивів алмазним надфілем, зверху пройшовся на софті. Мммм....або залізо не для софта, або я чогось не розумію.
Между алмазным надфилем и арканзасом должен быть промежуточный камень, т.к. алмаз, во-первых, порвал кромку, во-вторых, на надфилях он крупноват, нужно еще что-то с зерном 28-14 мкм.
It isn’t etiquette to cut anyone you’ve been introduced to (c) Red Queen by Lewis Carroll
Страниц:
[
1
]
Мастер-нож
|
Мастерская
|
Заточка ножей
(Модератор:
Sammler
) | Тема:
Перейти в:
Пожалуйста, выберите назначение:
-----------------------------
Мастерская
=> Авторские работы
=> Советы мастеров
=> Дела кузнечные
=> Заточка ножей
=> Тюнинг ножа
=> Работа с кожей, ножны и чехлы
===> Инструменты и приспособления
Про ножи
=> Обзоры, отзывы, вопросы, проблемы
=> "Українська ножівня"
===> Надбання давньоукраїнських митців і ремісників
===> Історичні ножі наших сусідів
===> Загальноісторичний розділ
=> Украинская Ассоциация владельцев оружия
Разное
=> Выставки, ярмарки, фестивали
===> Кузнечный фестиваль, с.Трудолюб
===> Выставка-фестиваль "Мастер-нож"
===> Годовщины форума
=> Конкурсы
=> Доска объявлений
===> Поздравления
=> Встречи, мероприятия
=> Беседка
===> Литературный раздел
===> Кулинария
=> Барахолка
===> Магазин ножевой фурнитуры "KNIFY"
===> Продажа авторских ножей
===> Серийные ножи
===> Инструменты, оборудование и материалы для изготовления ножей
===> Неножевая барахолка
===> Заказы мастерам
===> Заказы в интернет магазинах
===> Постоянные предложения от форумчан
=====> Мозаичные пины от СВАТ
=====> Алмазные бруски, пасты, инструмент от Дмитрий(WLD)
=====> Точильные камни от stilus2008
===> Куплю
Загружается...