Мастер-нож Мастер-нож Форум любителей ножей
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
09 Июля 2026, 04:28:07

Войти
* Начало Правила Новые сообщения Закладки Фото галерея Помощь Поиск Календарь Войти Регистрация
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Покритикуйте ідею подовження хвостовика 0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
Страниц: [1] Вниз Печать
Автор Тема: Покритикуйте ідею подовження хвостовика  (Прочитано 658 раз)
Offline fluid
Пользователь

Статус: "Гость"
отображение информации ограничено

Offline fluid Пользователь
« : 18 Апреля 2017, 22:50:21 »

Доброго всім вечора.

Хочу бюджетно подовжити короткий хвостовик, під наскрізний монтаж.
Матеріал клинка - Р6М5, 3 мм товщиною - фреза.
В відносно широкому і короткому (3.5 см) хвостовику буде паз, "ластівчин хвіст".
Паз пропиляю алмазним або ельборовим диском, китай-дремелем.
Подовжувати планую звичайним гвіздком, 150 мм здається, у нього товщина 6 мм.
Шляпку розплескаю і обточу відповідно до вирізу у хвостовику, можливо, трошки розклепаю безпосередньо на хвостовику (але не сильно, щоб Р6М5 не лопнула).
Місце з'єднання хвостовика і гвіздка пропаяю звичайним ПОС, просто для уникнення бокових переміщень.
Больстер підгоню і одягну до приєднання подовжувача.
На гвіздку наріжу різьбу М6.
Ручка буде з пакету берести, піджата тильником з різьбою.
Монтаж буде з епоксидкою, нерозбірний.
На гвіздку зроблю декілька лисок у різних площинах, щоб зменшити шанс його прокручування в епоксидці. Щоб менше прокручувались самі шари берести, отвір в пакеті буде не круглим (сподіваюсь, клей навколо хвостовика утримає пластини берести від прокручування).
Турбує паз в хвостовику - його стінки страшно робити менше 4 мм, але тоді товщина стержня в чьому ж місці буде малою, 3-4 мм, чи вистачить? Правда, можна розкувати стержень до хитрої форми в цій точці, щоб площа перерізу не зменшувалась.
Ще турбує момент - якщо тримати ніж близько до тильника, та з зусиллям різати (не зручно, але раптом) - чи не зламається таке з'єднання, чи не зруйнується пакет берести?
Ніж не великий - клинок ~7 см.

Така технологія вибрана з міркувань:
а) уникнення операції сверління - станка немає, дрелі немає, є шуруповерт;
б) бажанням обійтись тим набором інстументів, який вже є;
в) паяти твердими припоями не вмію, припою немає, горілки немає (є коньяк  Весёлый )
Оскільки описую проект, то на даному етапі можу легко вносити в нього зміни, тому уважно вислухаю ідеї та зауваження.
Offline Sarmat
Старожил

Offline Sarmat Старожил
« Ответ #1 : 18 Апреля 2017, 23:08:28 »

В тебе є саме важливе КОНЬЯК***** ! В великих автопідприємствах  ,металообробних підприємствах  є зварювальники
які паяють латунню. 1 хвилина і гвіздок припаяний...

Смерть російським окупантам !!!
Offline Sverbyguz
Старожил

Ви знаєте, як липа шелестить ...
Offline Sverbyguz Старожил
« Ответ #2 : 19 Апреля 2017, 00:10:34 »

Sarmat в общем всё сказал . Запаять соединение латунью будет наилучшим вариантом. Хотя и описанный способ вполне ничего, учитывая малые размеры клинка .

зы:  чего-то я недопонял, как пакеты бересты смогли бы вращаться на застывшей эпоксидке .. http://gn.ucoz.ua/im/osnova/scratch_head.gif
Покритикуйте ідею подовження хвостовика
  А если на ещё незастывшей, то форма канала в рукояти не имеет же значения  .
Offline G-E-K
Бывалый

Все буде добре!

Offline G-E-K Бывалый
« Ответ #3 : 19 Апреля 2017, 09:27:57 »

Під стяжку нормально все буде. Я таким чином нарощував хвіст як раз на р6м5 з довжиною 130мм.

Ще турбує момент - якщо тримати ніж близько до тильника, та з зусиллям різати (не зручно, але раптом) - чи не зламається таке з'єднання, чи не зруйнується пакет берести?
З дуру можна все зламати, потрібно розуміти як воно буде працювати, а працюватиме воно таким чином...
https://2.bp.blogspot.com/-yRGULJQvni8/WPb_uaXOg1I/AAAAAAAAAoE/CCAk8uz-BnsfrpdugoE_-JeRd4g8ygS7gCLcB/s320/%25D0%25A1%25D0%25BD%25D0%25B8%25D0%25BC%25D0%25BE%25D0%25BA.JPG
Покритикуйте ідею подовження хвостовика

при навантаженні виникне пара сил, одна сила (позначена червоним) буде витягувати хвіст з руків'я, а друга (позначена блакитним) буде зминати больстер, чим менша буде відстань між парою сил, тим більшими будуть ці сили, тобто чим менша відстань між віссю хвоста та обухом який впирається в больстер, тим гірше.
Якось так.
« Последнее редактирование: 19 Апреля 2017, 09:40:34 от G-E-K » Записан

Offline fluid
Пользователь

« Ответ #4 : 19 Апреля 2017, 12:14:22 »

Дякую всім.
Значить, спробую таку технологію.
А запасним варіантом залишу "запаяти латунню", точніше "знайти того, хто може запаяти"  Смеющийся

to  G-E-K - дякую, якщо 130 мм нормально експлуатувався з таким подовженням, то і мої "коротиші", мабуть, будуть жити. Окрема подяка за наглядне креслення.

to Sverbyguz
Щодо прокручування шарів в пакеті - я не маю досвіду роботи з берестою, буквально позавчора доварив другий в житті пакет (на струбцині, з піджиманням декількаразовим - на 30% став коротшим в процесі).
Просто на Ганзі, здається, зустрічав скарги на те, що шари берести після монтажу ножа прокручувались, але подробиць не пам'ятаю. Тому краще трошки додатково перестрахуюсь.
Offline KSA72
Пользователь

Offline KSA72 Пользователь
« Ответ #5 : 19 Апреля 2017, 13:11:30 »

Интересно, а сколько минимальная длина хвостовика, который можно нарастить? (Прошу прощения у автора темы за вопрос здесь).
Offline G-E-K
Бывалый

Все буде добре!

Offline G-E-K Бывалый
« Ответ #6 : 19 Апреля 2017, 13:36:29 »

Интересно, а сколько минимальная длина хвостовика, который можно нарастить?
Если наращивать с помощью ласточкиного хвоста, то 10-15мм после больстера будет достаточно, лишь бы можно было сделать ласточкин хвост за больстером, здесь главное хорошо затянуть шпильку (без фанатизма) и упереть обух в больстер.
« Последнее редактирование: 19 Апреля 2017, 13:39:07 от G-E-K » Записан

Offline fluid
Пользователь

« Ответ #7 : 19 Апреля 2017, 13:53:58 »

Мені також цікаво було, дуже доречне питання.
G-E-K, ще раз дякую за інформацію  .
Offline KSA72
Пользователь

Offline KSA72 Пользователь
« Ответ #8 : 19 Апреля 2017, 15:40:25 »

Спасибо!
Offline homosapiens_ww
Ветеран

Offline homosapiens_ww Ветеран
« Ответ #9 : 19 Апреля 2017, 20:42:28 »

я так робив  в доковальські часи.
1 раз сверлив - потім пруток згинав, втавляв в отвір і розклепував в потай.
2-й ласточкин хвіст, тільки в ласточкиному хвості- тіла побільше залишити. і в вирізі посередині ребро залишав(фаски по краям), щоб коли розвальцювать шпильку - вбік не вискакувало (розріз розклепаної шпильки нагадував форму "пісочного годинника") . Хоча нарощений хвостовик не плотно сидів а болтався. Потім коли затягувать - воно розклинить і буде добре держати. + епоксидка застине все. Нікуди не дінеться.
Правда я в дерево, в бересту не пробував але думаю все буде добре.
моїм десь років 8-10 +- політ нормальний. Не розболтатось.
ласточкиному рідний хвостовик -1,5-2 см. з отвором 2,5 см.
Просто треба знати міру, особливо з таким матеріалом як р6м5

« Последнее редактирование: 20 Апреля 2017, 08:40:47 от homosapiens_ww » Записан

Со мною Нож, решил я: Что ж, меня так просто не возьмешь... (с) Высоцкий В.С.
Поковки ШХ
Offline fluid
Пользователь

« Ответ #10 : 19 Апреля 2017, 21:12:09 »

Дякую.
Вирішив перший експеримент провести на дерев'яній ручці, а за його результатами - на бересті, якщо все ок.
Страниц: [1] Вверх Печать 
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Покритикуйте ідею подовження хвостовика
Перейти в: