Мастер-нож Мастер-нож Форум любителей ножей
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
09 Июля 2026, 22:28:01

Войти
* Начало Правила Новые сообщения Закладки Фото галерея Помощь Поиск Календарь Войти Регистрация
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Авторские работы  |  Тема: кованный нож - традиционных финских форм 0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
Страниц: [1] Вниз Печать
Автор Тема: кованный нож - традиционных финских форм  (Прочитано 1408 раз)
Offline homosapiens_ww
Ветеран

Статус: "Гость"
отображение информации ограничено

Offline homosapiens_ww Ветеран
« : 09 Сентября 2015, 16:47:44 »

интересует мнение по формам
кованный нож - традиционных финских форм (иногда) - пуукко
давно хотел сделать.

клинок:
сталь ШХ15
размер :89*25*5. клин по обуху. спуски ввогнутые, сведен тонко,к острию потолще - гдетодо 0.5, угол подвода 30*. оставлена кованина. твердость 59-60 Роквелл. Термичка хорошо получилась. хорошо держит заточку, на излом выдержала моих 100 кило. Сегодня протравлю в азотке.

Рукоять, скандинавского типа : латунь/ береста /дуб. Монтаж всадной на эпоксидку. мореная, пропитка полимеризующимися маслами. Есть эстетический дефект - при шлифовке зацепил просверленное отверстие. видно эпоксидку. Щелей нет, на надежность не влияет.

Ножны (исключительно неакуратные рабочие но функциональные): кожа /формованый из термопластика вкладыш/ подвесное кольцо. Посадка глубокая. Фиксация надежная. при падении или приседании или другой нагрузке - не прорежет кожу и вашу ногу. кожаная вставка во вкладыше, со стороны рк не портит заточку.

как и все мои работы, прошел недельную проверку EDC: разделка кабанчика на 120-130 кил(без топора), по завершении провел керамикой по два раза, потом шашлык, бутерброды, ягоды (арбуз), палочки разные там. до сих пор в заточке не нуждается. Других Нареканий не обнаружено. Очень удобный  и резучий ножик, для руки среднего и большего размера. Жене моей не подошел.

согласно методики криминалистических дослиджень ХОЛОДНЫМ ОРУЖИЕМ НЕ ЯВЛЯЕТСЯ- короткий клинок, травмоопасная рукоять, отсутствие упора.
https://lh5.googleusercontent.com/-glnW0coY2YU/VfAs4csPisI/AAAAAAAABfs/EaEdPB9TWfU/w599/DSC_0120.JPG
кованный нож - традиционных финских форм

https://lh6.googleusercontent.com/-ZqjdXu6nVFM/VfAs4Ueq--I/AAAAAAAABfg/lMiuksEFMME/w599/DSC_0119.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-Y9l_-M6dax0/VfAs4luyLhI/AAAAAAAABfc/t3vUOVAJz6I/w599/DSC_0121.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-ErcFKC9QsX4/VfAs5CUVl3I/AAAAAAAABfk/WIrxryvFi2A/w599/DSC_0123.JPG
« Последнее редактирование: 09 Сентября 2015, 21:44:21 от homosapiens_ww » Записан

Со мною Нож, решил я: Что ж, меня так просто не возьмешь... (с) Высоцкий В.С.
Поковки ШХ
Offline Garun
Старожил

Дорогу одолеет идущий.
Offline Garun Старожил
« Ответ #1 : 09 Сентября 2015, 17:48:43 »

Ну, если учесть что дословный перевод финского слова пууко означает нож с деревянной рукоятью, то задача выполнена. Теперь всё зависит от количества осмысленных повторений.
Типа: - если долго мучится, то что-нибудь получится.

Мои работы  https://garun.io.ua/album842676_0
Offline Віктор71
Бывалый

Offline Віктор71 Бывалый
« Ответ #2 : 09 Сентября 2015, 18:15:33 »

Якщо зменшити ширину руків"я і тильник,буде набагато краще...ІМХО
Offline Nutty
Ветеран

Offline Nutty Ветеран
« Ответ #3 : 09 Сентября 2015, 18:34:36 »

спуски ввогнутые
кхм.....сильно? Бо якшо ледь-ледь, то нехай, а інакше Грустный Чойл в будь якому разі не сюди Грустный
арбуз
кавун після ШХ не смердів рибою? А то я якось кухонником з ШХ почав було різати кавун, так такий аромат від контакту заліза з кавуном пішов, шо жах Crezy

Перфекцехуист - человек, который хотел бы сделать идеально, но и так сойдет
Offline homosapiens_ww
Ветеран

« Ответ #4 : 09 Сентября 2015, 21:31:34 »

Якщо зменшити ширину руків"я і тильник
якщо -горизонтально збоку дивитись - то по висоті зменшити? зверху/знизу чи і там і там?  хоча приходили  думки вужче зробити - переживаю чи не прослабиться деревяшка, не розколиться?
якщо просто погратись - то максимально допустима по величині. а якщо груднинку в кабаськи вирізати то зручно. велика рукоять, є за що взятись в парі з маленьким крепким клинком.
тильник був більше- я вже й так зменшив - трохи менше мізинця. На фотках вроді стирчить байда - а так в руці вроді гармонує... І не дає вискочити даже в мокрій жирній руці (перевіряв).
кхм.....сильно? Бо якшо ледь-ледь, то нехай, а інакше Грустный Чойл в будь якому разі не сюди Грустный
по спускам - у мойому використанні є різні, увігнуті нічим не хужі, навіть є свої плюси - тривалий час після заточок остається тонке зведення. В даному випадку (5 мм обух) у твердому сирові не застряє- робив слайси. в твердій шкірці кавуна не клинив, яблука також нормально різав, ну по мясу та хрящам (сустави та хребет)- взагалі пісня.
одне що - масло на грінку не дуже добре мазати - залишається на ножі.
Шх і кавун (і не один)- нормально різав, рибою не пахне. Ніякої реакції. хоча з Ушкою таке буває-  запах виникає.
По чойлу окрема історія.... завтра відпишусь.

Поковки ШХ
Offline Nutty
Ветеран

Offline Nutty Ветеран
« Ответ #5 : 09 Сентября 2015, 22:57:18 »

у твердому сирові не застряє- робив слайси. в твердій шкірці кавуна не клинив, яблука також нормально різав, ну по мясу та хрящам (сустави та хребет)- взагалі пісня.
А по дереву? Ввігнуті спуски для цього не найкращий варіант

Перфекцехуист - человек, который хотел бы сделать идеально, но и так сойдет
Offline KVV
Старожил

Offline KVV Старожил
« Ответ #6 : 10 Сентября 2015, 02:08:56 »

Подобається сталь ШХ15 на ножах (безумовно якщо грамотно проведене ТО), руків"я трохи зашироке, але знову ж якщо ніж під заказ і в руці замовника лежить зручно немає ніяких проблем (різна анатомія людей в частині кисті ).
Offline Циркач

Старожил

Картина маслом!..
Offline Циркач club Старожил
« Ответ #7 : 10 Сентября 2015, 07:24:03 »

ножны....

Чем крепче нервы, тем ближе цель!
Offline homosapiens_ww
Ветеран

« Ответ #8 : 10 Сентября 2015, 07:25:18 »

А по дереву? Ввігнуті спуски для цього не найкращий варіант
дошку не стругав, а одно/дворічні гілячки товщиною в палець зрізав як і всі (робив чопа - кору зняв, загострив... і підрізав біля сусідських будинків молодняк над тротуаром) - нічого незручного не замітив.

KVV
клинок - ковка і термічка моя. кувати й термічити вчили Володя Ляшко, Ігор Кононоов, Льоня і практика. Давали поради -експерементував, пробував писав що вийшло казали що не так. За що я їм дуже вдячний. Хоча, чеснокажучи, бувають ще огріхи різного характеру (як і у всіх) - але борюся з ними.

Поковки ШХ
Offline homosapiens_ww
Ветеран

« Ответ #9 : 10 Сентября 2015, 07:37:37 »

ножны....
та знаю я  Застенчивый
неакуратные шо писец....
екперементальні ... але поставленої задачі для себе - я досяг.
кожа тонка була... на устя склав у двоє - проклеїв , її побабчило. і шов покрутило... торці ще трошки підрівняю, але мабудь не спасе..
але все по порядку.
за ідею були взяті ножни фірми розеллі :

« Последнее редактирование: 10 Сентября 2015, 08:22:07 от homosapiens_ww » Записан

Поковки ШХ
Offline lee
Пользователь

Offline lee Пользователь
« Ответ #10 : 10 Сентября 2015, 08:53:59 »

Ножны : ну это не ножны ивените , это отличная заготовка под них , если сточить все лишнее и придать форму , затем обтянуть по новой и прошить то будет лучше оригинала 
Offline homosapiens_ww
Ветеран

« Ответ #11 : 10 Сентября 2015, 09:01:36 »

40 минут писал, расписывал  что да как - и все пропало...

Поковки ШХ
Offline homosapiens_ww
Ветеран

« Ответ #12 : 10 Сентября 2015, 09:37:39 »

Чойл в будь якому разі не сюди Грустный
обіцяв вернутись ...

знаю що фіни роблять низькі спускив 0, аж до самої рукоятки. другі роблять рікасо без дульки, з дулькою.... в парамілі взагалі жах -подивіться.
Коли в мене появився бенч бонколлектор - і я його признав як чудий зразок інженерної думки ножебудови, еліт рівня. я почав його розбирати поєлементно, і що як зроблено, чому так, і як до какого дойшли.  Більшість думок були взяті мною як еталон.
Акуратність роботи на моїй лівій колінці не чета заводським умовам, та й мотивація не та, але що повинно бути так  то я роблю як треба. Але це все лірика, яку мало хто підтримає, вернемся до мого чойла.
таку ідею переходу клинка в рукоять (як сказано вище) я запозичив у Бенчів. Чому?
якщо взяти класичний скандинавський варіант рк до рукоятки - по перше цей см не використовується майже ніколи.
Точити його теж важко, тому більшість ножів через рік два - уже мають рекурву, а далі й взагалі кошмар. А якщо не використовується - навіщо точити. Тому потрібно бути маняком - але мі ж не такі.
 Рк до рукояті - палець ковзнув - і вже потрібно зупиняти кров.- тому відмовився від цого .
Варіант с рікасо без дульки....- майже те ж саме по заточці. Тим паче дуже часто використовуваний побутовий точильний камінь (скільки я бачив на гранях не дуже).
З дулькою краще але тут і є дулька. і занижене рікасо  Смеющийся .  получається воно при ковці. якщо робити клинок обдиранням з пластини, рікасо  іде на рівні, або  даже нижче.
Якщо клинок кувати і проковувати спуски - то зона рк видається трохи за рікасо. Володя Ляшко підсказав мені як з цим боротись, попробував вийшло. трохи складніше чим звичайно. вмію. поки не потрібно. Залишив на потім.
Також в такому випадку легше заховати огріхи симетрії спусків.  Застенчивый
Ну і з заточкою найкащий варіант. І пальцю є місце для маневру. Тому вже давно зупиився на такому варіанті.
А больстер більший за рікасо - щоб заховати кутик рк, і не різались ножни. (але вони все рівно чиркаються вигином рк)

Поковки ШХ
Offline Акоп

Старожил

Я хочу каждого знать в лицо ....

Offline Акоп club Старожил
« Ответ #13 : 10 Сентября 2015, 09:47:22 »

Если бы Вы, сборке ножа и пошиву ножен, уделилиб столько внимания, сколько "писанине", поверьте, все бы выглядело, на много лучше. 

« Последнее редактирование: 10 Сентября 2015, 09:49:53 от Акоп » Записан
Offline космос
Старожил

Все будет хорошо!
Offline космос Старожил
« Ответ #14 : 10 Сентября 2015, 10:20:14 »

+

Offline homosapiens_ww
Ветеран

« Ответ #15 : 10 Сентября 2015, 10:24:52 »

по ножнам :
набирав 40 хв , пояснював. і все пропало...    попробую за 5 хв.
ножни гібрид. перші мої комбіновані -
поєднано надійність захисту кайдексного типу (клинок від вологи яку кожа набирає, ногу від прорізання під час падіння або присідання), і плюси кожаних: тихі - кожа глушить тарабанчання металу по пластику, м*яка надійна фіксація "обжим веретена", при фіксації не портить ніж (пластикові царапали вороніння клинка, портили затирали рукоять.)
вкладиш: пробував робити трубчаті - щоб стик був ззаді під швом для класичного фінського типу- сильно тупить рк. Тому на одну сторону+ вставлена полоска кожі - рк не тупиться. кожа розсовує після термоформовки пластик і він не царапає лице клинка. полоска кожі з напуском назовні. в пластику закреплена алюміньовими заклепками. від прорізу надійно але не акуратно. але як по другому? я поки не придумав. Знаружі обшито кожею, прошита випущена кож вставка. вістя вкладишу конусне. Ніж попадає і вскакує сам, проблем з попаденням у вкладиш нема. Упор больтером  у дно вістя . Далі не продавиться.
Параноя з прорізанням ножен і ноги при присяданні і надавлені тілом або локтем на тильник рукояті -ЗОДОВОЛЬНЕНА.
кожа тонка - тому над вкладишом за двоє -намочена і проклеєна пва. Але все рівно побабчилась.
Замок держе добре. Хлястик від занього обшиву пропущений внутрь  обхвату  і служить  захистом задньго шва, підвісом для півкільця.
(постійна поясна петля ще не готова на фото тимчасовий кусочок кожі). знизу зробив петельку для фіксації шнуром до ноги.
Ножни по суті своїй вийшли надійні, тихі, з надійною м*якою фіксацією. Дешеві. Ну й коряві.
хотів подивитись взагалі що вийде - бо не знав...
з конструктивних невирішених проблем вважаю: складку над вкладишом. Розрізання кожаного вістя при доставанні та зануренні. у вкладиші перехід від плоского в конус - ще треба буде попрацювати над цим.
Ну й десь набратись мотивації на акуратність, і кудись діти роз...ство.

Поковки ШХ
Offline homosapiens_ww
Ветеран

« Ответ #16 : 10 Сентября 2015, 10:28:05 »

Если бы Вы, сборке ножа и пошиву ножен, уделилиб столько внимания, сколько "писанине", поверьте, все бы выглядело, на много лучше. 
Застенчивый
Понял - буду молчать и стараться..

Поковки ШХ
Страниц: [1] Вверх Печать 
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Авторские работы  |  Тема: кованный нож - традиционных финских форм
Перейти в: