Мастер-нож Мастер-нож Форум любителей ножей
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
08 Июля 2026, 16:28:29

Войти
* Начало Правила Новые сообщения Закладки Фото галерея Помощь Поиск Календарь Войти Регистрация
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Ультрафиолетовая камера для просушки рукояти 0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
Страниц: [1] Вниз Печать
Автор Тема: Ультрафиолетовая камера для просушки рукояти  (Прочитано 1486 раз)
Offline Emfitemzis
Ветеран

Статус: "Гость"
отображение информации ограничено

Раз добром нагріте серце, вік не прохолоне

Offline Emfitemzis Ветеран
« : 21 Октября 2014, 20:35:43 »

Мої вітання шановному товариству =)

Попросив мене Пан Віктор (Самлер) створити ось таку тему, розказати і показати в чому і як я полімерізую Даніш та інші гидоти на руків"ях.

Одразу зауважу, що можливо я чогось недорозумію, і можливо деякі мої умовиводи можуть бути хибними, тому поправляйте мене в обговоренні і дописуйте, якщо є дєльні поради!

Всі ми знаємо (ну хто не знає той не в темі )) ), що такі олії як Даніш Оіл, Тік Оіл і т.д. полімерізуються від ультрафіолетового випромінювання, той же Даніш (використовую переважно його) наприклад, влітку на прямому сонячному світлі, полімерізується неймовірно швидко (20-30 хвилин - повне висихання), а в приміщені годин 12-14 буде сохнути, а то й і добу. Ну от тому нормально просякнути руків"я то потрібно 2-3 доби часу, це неймовірно довго як на мене...

Шановний комрад Влад, якось в телефонній розмові, порадив мені змайструвати таку собі коробочку для полімерізації, з використанням УФ ламп (я чесно кажучи, до цього і не помічав їх у продажу, але вони вільно продаються...)

Замислився я над цим питанням і вирішив змайструвати таку УФ камеру.

Для мене це просто знахідка! Я такий нею довольний, як "тузік грілкою!" користуюсь і радію щоразу!
Отже перший так би мовити шар(слой) я і не рахую, бо його в основному поглинає деревина (ну звичайно залежить ще від деревини, іноді деревина не поглинає даніш геть...), перший шар я наношу і втираю його довгенько, поки він не перестає бути слизьким і не починає приклеювати волоски вати, якою я мазюкаю, я даю йому ще постояти 3-5 хвилин і наносю наступний шар! Ось цей шар вже вважаю за перший який потрибує просушки, вставляю в УФ Бокс, між двома лампами, вмикаю в резетку і 20-30 хвилин і шар повністтю сухий, я прополіровую його на чистому білому мусліні (ну так би мовити розрівнюю поверхню), все починає сяяти, наношу наступний шар, 25-40 хвилин і все повторюю ще раз, 3-й шар сохне десь 30-50 хвилин, вже його можна або так само просто чистим кругом полірнути, або з білою пастою Діалюкс, ну або, за потреби, ще покрити карнаубою... Маємо 2-3 години і повністтю готове руків"я в 3-4 шари данішу (а не 2-3 доби).

Бокс зробив з листа еструдованого пінополістеролу (ну просто він в мене був в наявності), можна робити з чого завгодно, але з еструдера дуже легко, нарізав ножом, склеїв термоклеєм. Під цоколі для ламп, вставив в середину шмат фанери (ну щоб закріпити цоколі). Все дуже просто, я навіть виключателя не ставив, просто шнур в розетку. З середини поприклеював харчову фольгу, не знаю чи є від неї ефект,але думаю не завадить (теоритично має бути ефект)

По розмірам - я виходив з того, що наврят лезо ножа буде довше за 170-180 мм, тому перемичку в яку вставляється ніж зробив десь на висоті 185мм від полика (в фанері теж прорізаний отвір), фанеру розташував так, щоб патрон лампи закінчувався якраз на рівні руків"я ножа, і лампа освітлювала все прямими лучами (це все відносно я думаю, воно буде працювати де ту лампу не постав...), від перемички в яку вставляється нож, до "потолка", а потолок в нас знімається, десь 155мм, наврят буде довше руків"я... хоча наприклад Мачете я сушив просто лезом до верху, воно стирчало з коробки. В моєму випадку плотно закривати Бокс не потрібно, трохи гріється,(в еструдера неймовірно низька теплопровідність) ну звичайно не критично і іноді навіть корисно трошки підняти темпиратуру, тому я не закриваю плотно, а просто прикриваю залишаючи щелини для винтеляції.

Ось так виглядає цей мегадевайс.

ФОТОальбом

https://lh3.googleusercontent.com/-NNhjzHDLKWQ/VEaF_r8KblI/AAAAAAAAFro/VuXpL1wmOh8/s400/SUC31018.JPG
Ультрафиолетовая камера для просушки рукояти
https://lh3.googleusercontent.com/-vDphwEtqMPM/VEaF_kVyF7I/AAAAAAAAFr4/J-Fk2aIB_50/s400/SUC31019.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-T5NTcDTwPSk/VEaF_sGRk1I/AAAAAAAAFsE/Od3UaeFdteM/s400/SUC31020.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-n7AmKiyw4SE/VEaGASsyL1I/AAAAAAAAFsM/zH6gvnDgsAo/s400/SUC31021.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-kem7SmIyyl0/VEaGAtiSkVI/AAAAAAAAFsU/w21jHR9qc8w/s400/SUC31022.JPG
https://lh3.googleusercontent.com/-1nkSKdARh0c/VEaGA98NauI/AAAAAAAAFsc/ZRhYxlqhCn4/s400/SUC31023.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-Hbp707gWbq0/VEaGB5Tq3II/AAAAAAAAFs0/qLkc0rlNC9E/s400/SUC31025.JPG

Ось вставив різачка, так вставляється нож для просушки
https://lh6.googleusercontent.com/-SHYcvA5iCOw/VEaGCUM-TFI/AAAAAAAAFtE/byyFGStSnP0/s400/SUC31027.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-1fCPylwsZ_E/VEaGCik07DI/AAAAAAAAFtg/3Fq7a2TyTig/s400/SUC31028.JPG

https://lh3.googleusercontent.com/-JthGYTgM3L8/VEaGDemngCI/AAAAAAAAFt4/r3SY3nwFBZc/s400/SUC31031.JPG
https://lh5.googleusercontent.com/-DHw0z8W5JH8/VEaGEardeAI/AAAAAAAAFuI/yMuf9EVHQl8/s400/SUC31033.JPG
https://lh6.googleusercontent.com/-NYOSzWMYFdc/VEaGEr2ttcI/AAAAAAAAFuQ/AzfQiR0Gy_A/s400/SUC31034.JPG
https://lh4.googleusercontent.com/-HLFKBZEUldo/VEaGE8deaKI/AAAAAAAAFuY/eKY3ZBfT3WU/s400/SUC31035.JPG

Ось такий девайс! Дуже корисна річ!
Також можна застосовувати для перевірки грошей і дискотек на дому  Смеющийся Смеющийся Смеющийся

Світе тихий, краю милий,
Моя Україно,
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?
Offline Brandon
Старожил

Offline Brandon Старожил
« Ответ #1 : 21 Октября 2014, 21:12:03 »

Цікаво! Треба буде спробувати.
А де такі лампи надибав?

"Если проблему можно решить, то не стоит о ней беспокоиться, если её решить нельзя, то беспокоиться о ней бесполезно"
Offline Emfitemzis
Ветеран

« Ответ #2 : 21 Октября 2014, 21:13:24 »

продаються скрізь де торгують лампами, я ну Урожаї брав...

Світе тихий, краю милий,
Моя Україно,
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?
Offline Sammler

Старожил

Offline Sammler club Старожил
« Ответ #3 : 21 Октября 2014, 21:14:38 »

Дякую, Сашко! Я б порадив зробити пару отворів у кришці для тепловідведення та десь знизу щоб була тяга.
Якої потужності лампи? Чи у них всіх одна потужність?

- Это у тебя нож? Зачем он тебе?
- Вам.
- Чего?
- К человеку с ножом нужно обращаться на Вы.
Offline Emfitemzis
Ветеран

« Ответ #4 : 21 Октября 2014, 21:17:24 »

про отвори я думав, але може мені потрібно буде щей підняти температуту! а просто не прикрити кришку немає ніякої складності ))

Світе тихий, краю милий,
Моя Україно,
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?
Offline Nutty
Ветеран

Offline Nutty Ветеран
« Ответ #5 : 21 Октября 2014, 21:21:29 »

О! Треба й собі такий ніштяк зробити! А то так дістає ця сушка-пересушка, а ще й поки олія волога, на неї липнуть пилинки-ворсинки з повітря

Перфекцехуист - человек, который хотел бы сделать идеально, но и так сойдет
Offline Jazz
Бывалый

Offline Jazz Бывалый
« Ответ #6 : 21 Октября 2014, 21:54:31 »

Браво Зачетное устройство!

А чего городить этот столик? Не проще отверстие для клинка просто сквозное через стенку? наружи крепить клинок какимто зажимом, чтоб не ерзал ...
Offline Emfitemzis
Ветеран

« Ответ #7 : 21 Октября 2014, 21:57:55 »

ну конечно столик - это городить, "...отверстие для клинка просто сквозное через стенку? наружи крепить клинок какимто зажимом, чтоб не ерзал ..." это не городить...

тут нечено не нарогожено, всё элементарно, и полььховаться удобно, вставил нож и всё, он ровненько стои...

Світе тихий, краю милий,
Моя Україно,
За що тебе сплюндровано,
За що, мамо, гинеш?
Offline Sammler

Старожил

« Ответ #8 : 22 Октября 2014, 15:10:33 »

Сам уже давненько задумывался о УФ-полимеризовалке. Даже собрал ее, используя черную лампу в виде трубки, и подвесил под столешницей стола (там полочка типа для посуды). Не уверен, что оно у меня работает, однозначно ответить затрудняюсь, потому как пользуюсь льняным маслом для тотальной пропитки на водяной бане. Ясное дело, что быстрая полимеризация возможна только на поверхности, а вглубь оно пару месяцев может сохнуть. Есть мнение, что некоторым маслам для полимеризации нужен еще и кислород, возможно льнянка из их числа. Еще заметил, что запах облученного промасленного дерева меняется.
И неожиданное наблюдение - есть у меня 4 заточно-доводочных камня зеленого цвета, внешне практически не отличаются (ну, кроме размеров), а под лампой одни остаются зелеными, другие становятся черными.
« Последнее редактирование: 23 Октября 2014, 10:57:29 от Sammler » Записан

- Вам.
- Чего?
Offline a.cooker
Ветеран

Будем жить
Offline a.cooker Ветеран
« Ответ #9 : 22 Октября 2014, 16:38:23 »

И неожиданное наблюдение - есть у меня 4 заточно-доводочных камня зеленого цвета, внешне практически не отличаются (ну, кроме размеров), а под лампой одни остаются зелеными, другие становятся черными.
Это как деньги - одни фальшивые, а другие нет  Смеющийся. Но вообще интересно,- почему так?

Offline Sammler

Старожил

« Ответ #10 : 22 Октября 2014, 17:16:59 »

Не-е, все камни рабочие, но значит разные. Кто из них кто я достоверно не знаю, предположительно разновидности яшм и байкалитов. "Черные" УФ поглощают, "зеленые" частично отражают.

- Вам.
- Чего?
Offline Sammler

Старожил

« Ответ #11 : 31 Октября 2014, 12:37:25 »

А у кого-нибудь есть озонатор? Думаю, что если задуть контейнер с ножом озоном, то масла схватятся намного быстрее. Можно просто закрыть нож в контейнере с кварцевой лампой (одевать черные очки!!!), она выдаст и УФ излучение и озон.

- Вам.
- Чего?
Offline Brandon
Старожил

Offline Brandon Старожил
« Ответ #12 : 15 Ноября 2014, 21:54:49 »

Детский вопрос.
А если закрасить колбу обычной лампочки чернилами (как делали когда-то "при союзе" для прогрева носа) будет работать как ультрофиолетовая?

"Если проблему можно решить, то не стоит о ней беспокоиться, если её решить нельзя, то беспокоиться о ней бесполезно"
Offline Sammler

Старожил

« Ответ #13 : 15 Ноября 2014, 22:06:48 »

Нет, не будет. Источником ультрафиолета является электрический разряд в парах ртути, причем в колбе из кварцевого стекла.

- Вам.
- Чего?
Offline Brandon
Старожил

Offline Brandon Старожил
« Ответ #14 : 15 Ноября 2014, 22:13:31 »

Понял Вить, спасибо.

Offline Winwolf

Старожил

Offline Winwolf club Старожил
« Ответ #15 : 16 Ноября 2014, 16:31:35 »

Не только  от ртути, бывают люминесцентные УФ-лампы. Кстати, у автора поста, судя по всему, именно такая.
Собственно, лампу купить проблем нет, и стоят не дорого. Я себе (для других целей) вот тут брал.
http://www.e-voron.dp.ua/catalog/020503
Offline Sammler

Старожил

« Ответ #16 : 16 Ноября 2014, 21:17:16 »

Там внутри тоже ртуть:)) УФ-лампа не может быть люминисцентной, она или УФ или люминисцентная, то есть дневного (белого, холодного, теплого) света.

- Вам.
- Чего?
Страниц: [1] Вверх Печать 
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Ультрафиолетовая камера для просушки рукояти
Перейти в: