Мастер-нож Мастер-нож Форум любителей ножей
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
02 Июля 2026, 01:31:44

Войти
* Начало Правила Новые сообщения Закладки Фото галерея Помощь Поиск Календарь Войти Регистрация
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Дела кузнечные  |  Тема: обьясните по закалке 0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
Страниц: 1 2 3 [4]  Все Вниз Печать
Автор Тема: обьясните по закалке  (Прочитано 89316 раз)
Offline alexpis
Пользователь

Статус: "Гость"
отображение информации ограничено

Offline alexpis Пользователь
« Ответ #105 : 13 Августа 2022, 00:24:31 »

Вітаю! Є питання з приводу відпуску, чи він обов'яковий? Чи бувають вийнятки з правил...
Я з напильника ножик зробив, потім прогрів його до малинового коліру та кинув у масло.
Показалось що він і так на грані недокалу, скло слабенько царапав, гратись бажання не було, то зробив руківья і заточив.
Ріже, не викрошується, точився тяжко, тримає заточку довго, там обух 5.4мм може таки не зламаю?)) Що порадите?
Я тільки пробую, вчусь робити ножі)
https://youtube.com/shorts/ULTlzdIxfi4?feature=share
« Последнее редактирование: 13 Августа 2022, 00:28:45 от alexpis » Записан

В любой ситуации говори «все идет по плану» — мало ли какой еб....ый у тебя план.
Offline YuraS

Старожил

Не шалю, никого не трогаю, починяю примус.
Offline YuraS club Старожил
« Ответ #106 : 13 Августа 2022, 10:18:37 »

Відпуск потрібен, щоб зняти внутрішні напруження, які виникають після механічної обробки (ковка) та змін кристалічної решітки після термічних процедур (гартування). Якщо ріже й не викришується, та гарно тримає гостроту, хай вже буде так. Важка заточка - не показник гарної ТМО, найбільш пластилінові сталі точаться не дуже добре, бо пластичний завусенок туди-сюди телепається дуже довго.

It isn’t etiquette to cut anyone you’ve been introduced to (c) Red Queen by Lewis Carroll
Offline alexpis
Пользователь

« Ответ #107 : 13 Августа 2022, 10:31:36 »

Зрозуміло, дякую! Про завусенок знаю, але думаю не той випадок. На звичайному середньому камні підвод робив, так брав дуже погано, зняв трохи, потім вже керамікою точив, нормально пішло, а після ульта файн доводив на пасті ГОІ довго совав, почав строгати волосину. Думаю з пластиліном такого не вийде, чи я помиляюсь?

В любой ситуации говори «все идет по плану» — мало ли какой еб....ый у тебя план.
Offline Sverbyguz
Старожил

Ви знаєте, як липа шелестить ...
Offline Sverbyguz Старожил
« Ответ #108 : 13 Августа 2022, 13:12:46 »

там обух 5.4мм може таки не зламаю?))
по обуху не зламається, то точно ))
Offline YuraS

Старожил

Не шалю, никого не трогаю, починяю примус.
Offline YuraS club Старожил
« Ответ #109 : 13 Августа 2022, 15:42:26 »

Зрозуміло, дякую! Про завусенок знаю, але думаю не той випадок. На звичайному середньому камні підвод робив, так брав дуже погано, зняв трохи, потім вже керамікою точив, нормально пішло, а після ульта файн доводив на пасті ГОІ довго совав, почав строгати волосину. Думаю з пластиліном такого не вийде, чи я помиляюсь?
Навіть 3Х13  із твердістю 48 роквелів можливо заточити до строгання волосини :) Але напилок - це десь У-8, якщо він чіпляє скло, це десь 59-60, має непогано різати.

It isn’t etiquette to cut anyone you’ve been introduced to (c) Red Queen by Lewis Carroll
Offline alexpis
Пользователь

« Ответ #110 : 13 Августа 2022, 16:24:08 »

Дякую  Весёлый
Тоді чіпати не буду, нехай так працює...
Це другий ніж, третій буде з врахуванням цього досвіду))

Offline AlexWolf
Пользователь

Offline AlexWolf Пользователь
« Ответ #111 : 16 Августа 2022, 11:29:14 »

Навіть 3Х13  із твердістю 48 роквелів можливо заточити до строгання волосини :) Але напилок - це десь У-8, якщо він чіпляє скло, це десь 59-60, має непогано різати.

Напилок, це У10 або навіть У11. Для ножа сталь підходить, але треба підбирати режими ТО. Проблема інструментальних У-шок , не дуже гарне прокалювання. Тобто, на поверхні може бути 60 або 60+,  а на глибині 1-2 мм вже значно менше, наприклад 57, а всередині ще менше.
Якщо брати вуглецеві сталі, то краще подивитися в бік хромвмісних статей, шх15 або хвг.  Вони нормально прокалюються.  А з У10 та подібними, потрібні певні танці з бубном
Страниц: 1 2 3 [4]  Все Вверх Печать 
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Дела кузнечные  |  Тема: обьясните по закалке
Перейти в: