Мастер-нож Мастер-нож Форум любителей ножей
Добро пожаловать, Гость. Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.
07 Июля 2026, 11:26:02

Войти
* Начало Правила Новые сообщения Закладки Фото галерея Помощь Поиск Календарь Войти Регистрация
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Оптимальна шорсткість (шероховатость) руків"я робочого ножа? 0 Пользователей и 1 Гость смотрят эту тему.
Страниц: [1] Вниз Печать
Автор Тема: Оптимальна шорсткість (шероховатость) руків"я робочого ножа?  (Прочитано 559 раз)
Offline Новак
Бывалый

Статус: "Гость"
отображение информации ограничено

Offline Новак Бывалый
« : 06 Октября 2017, 10:27:24 »

Питання перш за все про деревину, але, думаю, актуальне також і для пластиків (стабів).
Для себе зробив висновок, що найкраще утримання в руці після шліфовки руків"я наждачкою з зерном Р80. Деякі дерев"яхи непогано і після 150 відчуваються.
А от скільки б разів я не пробував вивести деревину до стану "майже скло", виходячи на рівень Р1200-2500, то кожного разу хотілося ту напівскляну поверхню взяти і пройтися наждачкою Р80. Звісно, при високій грітності + просочування маслами деревина просто сяє, красота, шик і все таке інше. Але мова про ніж для роботи, де зручність і надійність утримання в руці на першому місці.
Хотілося б почути думки інших форумчан з цього приводу.

Завжди вихід є!
Offline Sverbyguz
Старожил

Ви знаєте, як липа шелестить ...
Offline Sverbyguz Старожил
« Ответ #1 : 06 Октября 2017, 11:29:13 »

Новак, а кожа рук у Вас не слишком сухая ? Попробуйте смазать руки увлажняющим кремом и ещё раз покрутить нож . У меня такое бывает. Сахарок, видимо, гуляет .
Offline Artem
Пользователь

Offline Artem Пользователь
« Ответ #2 : 06 Октября 2017, 12:20:26 »

А гигроскопичьность рукояти в 80грит, грязь в "бороздках"? Исходя из личьного опыта рукоять должна быть не шершавой а ергономичьной что в свою очередь дает-удобство удержания и удовольствие от эстетической состовляющей...
Offline Marker
Пользователь

Offline Marker Пользователь
« Ответ #3 : 06 Октября 2017, 12:27:50 »

Шліфувать і полірувать  треба як найкраще, воно саме потім мозолями поцарапається від роботи до потрібного ))
Offline Новак
Бывалый

Offline Новак Бывалый
« Ответ #4 : 06 Октября 2017, 12:44:23 »

А гигроскопичьность рукояти в 80грит, грязь в "бороздках"?
Гігроскопічність залежить від того чим просочена деревина і як просочена, чи не так?
Бруд в бороздках після 80-150 гріт? Ну, може і так, руків"я трохи темніє.
Хоча я більше мав на увазі ніж в сухих руках, без бруду. Слизькі руків"я мені просто здають незручними, їх потрібно сильніше стискати, ніж такі ж, але злегка шорсткі.

Новак, а кожа рук у Вас не слишком сухая ?
Не просто суха, а ще й трохи загрубівша, від роботи.

Завжди вихід є!
Страниц: [1] Вверх Печать 
Мастер-нож  |  Мастерская  |  Советы мастеров  |  Тема: Оптимальна шорсткість (шероховатость) руків"я робочого ножа?
Перейти в: